21e editie Game Fair 2015

De Game Fair wordt mede georganiseerd door:

GEANNULEERD

DE VELUWE HUNT

Geschiedenis

Slipjachten.

Het spoor wordt door de sliptrekker gelegd, waarna binnen

een half uur de honden het spoor zoeken en vervolgens

uit werken. De honden staan onder controle van onze huntstaff

bestaande uit de huntsman en de whippers-in. Wanneer de honden

het reukspoor (scent) vinden geven ze de "full cry", (het geluid waar onze engelse foxhounds om bekend staan) en volgen de honden vol enthousiasme de scent. Achter dit tafereel volgt het jachtveld, bestaande uit ruiters en amazones uitgedost in de voor heren rode jachtrok met gele kraag en de dames in de blauwe jachtrok met gele kraag. Invités dragen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

een zwarte jachtrok of rijjas. Het spel hierbij is de honden te volgen door de diverse landschappen voorkomend in het territorium van de Veluwe Hunt. Dit betekent door akkers, weilanden, bospercelen, heuvels en uiterwaarden. De sliptrekker probeert zich in de vos te verplaatsen door het spoor zo verrassend mogelijk te maken, onder andere door lussen te maken. Het tempo wordt niet bepaald door de ruiters, maar door de honden (rij vooral niet te snel, en geniet van al het natuurschoon). De ruiters, ofwel "Het veld" trachten zoveel mogelijk van dit prachtige jachtspel te genieten, terwijl zij zo veilig mogelijk, voor dier en mens, door het terrein rijden, waarbij paden en de natuur worden ontzien. Een slipjacht bestaat uit  3 à 4 "Runs", tussen de runs zijn er "Checks", voor het controleren van de honden en om de paarden enige rust te gunnen. De natuurlijke hindernissen (zoals omgevallen bomen en sloten) waarlangs het spoor wordt gelegd, vormen een spannende uitdaging voor ruiter en paard.

De Veluwe Hunt is kort na het einde van de Tweede Wereld Oorlog in 1947 opgericht in het zuidelijke deel van de Veluwe, vandaar de naam De Veluwe Hunt. Na aldaar een paar jaar gejaagd te hebben verhuisde de vereniging haar meute in 1958 naar Tilburg in de provincie Noord-Brabant en vervolgens in 1962 verhuisde naar Oisterwijk. De meute werd in 1965 vernieuwd door schenkingen van Luitenant Kolonel G. A. Murray-Smith MFH van de Gumley Hunt uit Market Harborough en in 1968 kwam er nieuw bloed in de meute voor wie we de Markies van Exeter dankbaar zijn. Naast de gedeeltelijke vernieuwing van de meute in 1969 met honden van de Taunton Vale, Avon Vale en Cottesmore hunts, zijn er ook veel honden gekregen van de Countess Fitzwilliam, van Milton House. In 1992 werden er in Aarle-Rixtel nieuwe kennels gebouwd, de heer Koos Nolte werd Joint Master samen met Lodewijk de Beer en de heer Fred Swaab. De Veluwe Hunt is vanaf 1995 geleidelijk de Engelse Foxhound gaan vervangen door de Franse Anglo-Francais. Hiervoor heeft de Veluwe Hunt veel honden verkregen van Rallye Nomade en Rallye Piqu' Avant Niverais, beide uit Frankrijk, en van Rallye Campine uit België. Met ingang van 2012 is de Veluwe Hunt neergestreken in Chaam.

 

www.veluwehunt.nl